English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 3
English Grammar Error Spotting Finding Exercise set 3
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: Hasan plays (1)/ both cricket and billiards (2)/ at the national level. (3)/ No error. (4)
Answer : (4) No error.
Question 2: Some of his (1)/luggages was lost (2)/ in the train. (3)/ No error (4)
Answer : (2) luggage will replace luggages. luggage (Uncountable Noun) is the Plural of luggage Hence, luggage was lost is the right usage.
Question 3: Increasing racism and hate crimes (1)/ casted a shadow (2)/ over elections. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) cast a shadow will replace casted a shadow The Past and Past Participle form of cast is cast. Use of casted is incorrect. Look at the examples given below : The boy’s broken finger cast a shadow over his birthday party. The child’s sudden death cast a dark shadow over the house.
Question 4: He told his friend (1)/ that he could not do that work (2)/ because it is not to his taste. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Here, Reporting Verb is in past tense. Hence, because it was not to his taste .... should be used here.
Question 5: Everyday we hear about (1)/ senior citizens being robbed (2)/ and even kill in cold blood. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Being is followed by past participle i.e. and even killed in cold blood.
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 1
Question 6: Ashoka the Great was (1)/ regarded one of the greatest emperors (2)/ the world has ever produced. (3)/ No error (4)
Answer : (2) When a comparison is made as is used. Look at the sentences : Capital punishment was regarded as inhuman and immoral. She is widely regarded as the current leader’s natural successor. Hence, regarded as one of the greatest emperor is the right usage. Note : Ashoka, the Great is, will be a better usage.
Question 7: He ate (1)/ nothing (2)/ since yesterday (3)/. No error (4)
Answer : (1) has eaten will replace ate because – Since is used with the Present/Past Perfect Tense that indicates a time from the past until a later past time, or until now Look at the examples given below : I haven’t eaten since breakfast. He has been working in a bank since leaving school. Hence, He has eaten is the right usage
Question 8: To die with honour (1)/is better than (2)/live with dishonour.(3)/ No error. (4)
Answer : (4) No error.
Question 9: When shall we (1)/ arrive (2)/ to our destination ? (3)/ No error. (4)
Answer : (3) at will replace to because – We usually say that someone arrives at a place/arrives in a country/city Look at the examples given below: We arrived at the station at 3 o'clock. The President arrived in Rome today. Use of arrive to is incorrect. Hence, at our destination is the right usage.
Question 10: The soil was moist as (1)/there was little rain (2)/the day before (3)/No error. (4)
Answer : (2) a little rain will replace little rain because – little is a Negative Adj. and means not much a little is an Affirmative Adj. that means some Look at the examples given below : He had little money. (not much money) He had a little money. (some money) Hence, there was a little rain is the right usage.
Question 11: Last night I dream (1)/ I was a Sheikh on the 169th floor (2)/ of Burj Khalifa. (3)/ No error. (4)
Answer : (1) dreamt will replace dream because the sentence is indicating a Past event. Hence, Last night I dreamt is the right usage
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 2
Question 12: Police reports claim that (1) / substantial seizure of cocaine have been made (2) / in the last two months.(3) /No error (4).
Answer : (2) Here, subject (substantial seizure) is singular. Hence, singular verb i.e. ... has been made .... should be used.
Question 13: He ate (1)/ nothing (2)/ since yesterday. (3) No error (4).
Answer : (1) has eaten will replace ate because – Since is used with the Present/Past Perfect Tense that indicates a time from the past until a later past time, or until now Look at the examples given below : I haven’t eaten since breakfast. He has been working in a bank since leaving school. Hence, He has eaten is the right usage
Question 14: A cup of coffee (1)/ is an excellent complement (2)/ to smoked salmon. (3)/ No error (4)
Answer : (4) No error.
Question 15: I don’t (1)/ want to (2)/ loose it. (3)/ No error. (4)
Answer : (3) lose will replace loose because – lose (Verb) : to be unable to find something/somebody loose (Adj.) : not firmly fixed; not tight Look at the examples given below : I don’t want to lose my job. Many more loose clothes added to my collection Hence, lose it is the right usage
Question 16: The police is investigating (1)/ for the recent happening (2)/ in the area. (3)/ No error (4)
Answer : (1) are will replace is because – police is used with a Plural Verb. Hence, The police are investigating is the right usage
Question 17: Unless (1)/ you will study hard (2)/ you cannot pass. (3)/ No error (4).
Answer : (2) will will not be used. Unless means the same as if ___ not. Look at the examples given below : You will be sick if you don’t stop eating. You’ll be sick unless you stop eating. Parallel Verbs are not used in the Conditional Clauses Hence, you study hard is the right usage
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 4
Question 18: The new taxation rates (1)/ announced by the government (2)/ are bound to effect the export sector. (3)/ No error (4)
Answer : (3) affect will replace effect because effect (Verb) : to make something happen; to bring about affect (Verb) : to produce a change in somebody/ something Look at the examples given below : These changes will give us the power to effect change. Your opinion will not affect my decision. Inflation affects the buying power of the dollar. The report shows the effect (Noun) of noise on people in the factories. Hence, are bound to affect the export sector is the right usage
Question 19: Due to inflation (1)/ the cost of living (2)/ escalated in the last one year. (3)/ No error. (4)
Answer : (3) When Past has effect on the Present, Present Perfect should be used. Hence, has escalated in the last one year is the right usage.
Question 20: Hari lost (1)/ a hundred rupees note (2)/ yesterday. (3)/ No error (4)
Answer : (2) a hundred – rupee note/hundred rupees will replace a hundred rupees note, A hyphen is used with a numerical element in Adj. Compounds as in 3 – week vacation ; 2 – day work, s is not used at the end of the compound Adj. as in — ten – minutes break (×) ten – minute break (correct)
Comments
Post a Comment