English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 4
English Grammar Error Spotting Finding Exercise set 4
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: Galileo proved that (1) / the earth revolves (2) / around the Sun. (3)/ No error. (4)
Answer : (4) No error
Question 2: He fell heavily (1)/ and this caused (2)/ him great pain. (3)/ No error (4)
Answer : (3) a great pain will replace great pain.
Question 3: The chief guest (1)/ entered into (2)/ the room. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Use of into is incorrect. The chief guest entered the room is the correct sentence.
Question 4: Raghu came out of the bathroom (1)/with a towel (2)/in the hand. (3)/No error. (4)
Answer : (3) Use of the (Def. Art.) is incorrect. Articles are not used with Parts of body. Hence, in his hand is the right usage.
Question 5: The burglar stole all the money (1)/ in the house but surprisingly missed (2)/ the jewelleries in the locker. (3)/ No error (4)
Answer : (3) The Plural of jewellery (Uncountable) is never jewelleries. Hence, jewellery in the locker is the right usage.
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 3
Question 6: I always enjoy (1)/ to read (2)/ books. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Here, Gerund i.e. reading is the right usage.
Question 7: If you have a way with words, (1)/ a good sense of design and administration ability (2) / you may enjoy working in the high pressure world of advertising. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) administrative will replace administration because – an Adj. qualifies a Noun and administrative is an Adj. qualifying ability (Noun). Hence, a good sense of design and administrative ability is the right usage
Question 8: The job is (1)/under the direct (2)/ of Mrs Jones. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Here, under the direction (supervision) (Noun) .... should be used.
Question 9: Mohan leapt (1)/ on the opportunity (2)/ that came his way. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) leap at something : to accept a chance or an opportunity quickly. Hence, at the opportunity is the right usage
Question 10: Neither the size (1)/ nor the colour of the gloves (2)/ were right.(3)/ No error (4)
Answer : (3) When we use Neither - nor, the Verb agrees according to the Number/Person of the nearest Subject. Here, the colour is a Singular Subject. Hence, was (Singular Verb) right is the right usage.
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 5
Question 11: People living in low-lying areas (1)/ find it difficult (2)/ to cope up with the floods.(3)/ No error. (4) Directions
Answer : (3) Use of up is incorrect. to cope with the floods is the right usage. cope with (Phr.V.) : to manage to deal with someone/something
Question 12: The introduction of job-oriented courses (1)/in the self-financing colleges (2)/ attract many students (3)./ No error (4)
Answer : (3) attracts will replace attract because – The introduction of job – oriented courses (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular, as aVerb agrees with its Subject in Number. Singular Subject Singular Verb (Main Verb + S), Plural Subject Plural Verb (Main Verb without S) Hence, attracts many students is the right usage.
Question 13: There is (1)/ no place of you (2)/ in this compartment. (3)/ No error (4)
Answer : (2) no room for you will replace no place of you room (Noun) : empty space that can be used for a particular purpose Look at the examples given below : Do you have a room for a computer on your desk ? There wasn’t enough room for all the guests.
Question 14: Though the police tried all sorts of methods to illicit (1)/ information from the public (2)/ they remained silent. (3)/ No error (4)
Answer : (1) elicit will replace illicit elicit (Verb) : to get information or a reaction from somebody, often with difficulty illicit (Adj.) : not allowed by law; illegal Look at the examples given below : In the prison, inmates are prohibited from having illicit items such as drugs, alcohol, and weapons. The comedian hoped his jokes would elicit a great deal of laughter from the audience. Hence, Though the police tried all sorts of methods to elicit is the right usage.
Question 15: A period of six years (1)/ have elapsed (2)/ since I last saw her. (3)/ No error (4)
Answer : (2) A period of six years is a singular subject. Hence, Singular Verb i.e. has elapsed .... should be used.
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 6
Question 16: In world of ours (1)/ one has to compete (2)/ for almost everything. (3)/ No error (4)
Answer : (1) the (Def. Art.) In this world of ours is the right usage. Here, this is used to refer to a situation that is continuing to exist/to an event that is continuing to take place.
Question 17: He lost heart (1)/ because he could not cope up with (2)/ the difficulties in life. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Cope with = to face and deal with responsibilities, problems or difficulties successfully. Hence, because he could not cope with .... should be used.
Question 18: The lawyer asked (1)/ if it was worth to take (2)/ the matter to court. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) worth taking will replace worth to take; taking here is a Gerund. Hence, if it was worth taking is the right usage
Question 19: The teacher prevented (1)/ the boys (2)/ to go there. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Here, prevented the boys from going (Gerund) to..... should be used, not an infinitive.
Question 20: It is time you (1)/ decide on your next (2)/ course of action. (3)/ No error (4)
Answer : (2) decided will replace decide because – we use the expression It’s time + Subject + Past Verb form to refer to the present moment. It is time + you + decided ---Look at the examples given below : It is time we went home. It is high time you went on a diet. Hence, decided on your next is the right usage.
Comments
Post a Comment