English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 19
English grammar error spotting correction exercises practice set 19
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: They have (1)/ played a game (2)/ last week. (3)/ No error (4).
Answer : (1) Use of have is not correct because the sentence is in Past Tense.
Question 2: I knew the town well (1)/ so I was able (2)/ to advice him where to go. (3)/ No error (4)
Answer : (3) (1) advice (N.) : an opinion or suggestion. (2) advise (V.) : to suggest Hence, to advise (Infinitive) him where to go is the right usage.
Question 3: A large (1)/ consignment of books (2)/ are expected. (3)/ No error (4)
Answer : (3) A large consignment (Singular Collective Noun) agrees with Singular Verb (is). Hence, is expected is the right usage.
Question 4: One of the terrorists (1)/ of the Kashmir valley (2)/ are shot dead. (3)/ No error (4)
Answer : (3) was will replace are because– when a Plural Noun is placed with a real Singular Subject (one, each, etc.) with of, the Verb will be Singular. Look at the examples given below : One of the boys is ill. Each of the girls is clever. Hence, was shot dead is the right usage.
Question 5: Nalini says (1)/ she is living in Chennai (2)/ since 1991. (3)/ No error (4)
Answer : (2) has been living will replace is living because – since (Prep.) indicates a particular time or event in the past until the present, or in that period of time. It is used with a Perfect Tense. Here, Present Perfect Continuous Tense will be used. Look at the examples given below : We’ve been waiting here since two o'clock. I haven’t played basketball since I left college. Hence, She has been living in Chennai is the right usage
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 18
Question 6: He stated that (1)/ he prefers (2)/ tea than coffee. (3)/ No error (4)
Answer : (3) to-inf. or -ing form is used after prefer (V.) Hence, to coffee is the right usage.
Question 7: Santosh lives (1)/ by the principals (2)/ he professes.(3)/ No error (4)
Answer : (2) Principles will replace principals because – Principal (Adj./Noun) : the most important; main principle (Noun) : a moral rule or a strong belief that influences your action. Look at the examples given below : New roads will connect the principal cities. He has high moral principles. Hence, by the principles is the right usage
Question 8: The police (1)/ has arrested him (2)/ on the charge of theft. (3)/ No error (4)
Answer : (2) have will replace has because – The police is a Plural Noun. Hence, Plural Verb will be used.
Question 9: They are residing city (2)/ for the last two decades. (3)/ No error (4)
Answer : (1) have been residing will replace are residing. ¯ Present Perfect Continuous Tense The action had started in the Past and is still Continuing. for (Pre.) is used to say how long something has been the case. Here, the Perfect Tense is used. Hence, They have been residing is the right usage.
Question 10: I enjoy jogging (1)/ and I enjoy (2)/ playing the piano. (3)/ No error (4).
Answer : (2) Here, use of I enjoy (repetition) is superfluous. Hence, I enjoy jogging and playing the piano is the right usage
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 20
Question 11: I think so (1)/ you have taken (2)/ the right decision. (3)/ No error (4)
Answer : (1) Here, Connective-that i.e., I think that or no Connective I think is the right usage.
Question 12: She regards (1)/ negotiating prices with customers (2)/ as her special expertise. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Use of special is incorrect as – expertise (Noun) : expert knowledge/skill in a particular subject, activity/job. Look at the examples given below : We admired the expertise with which he prepared the meal. I have no expertise in sewing. Hence, as her expertise is the right usage
Question 13: With our great annoyance (1)/ we found the ground (2)/ filled with broken glasses. (3)/ No error (4)
Answer : (1) Here, To our great annoyance is the right usage Annoyance (Noun) : the feeling of being slightly angry; irritation. Look at the example given below Much to our annoyance, they decided not to come after all.
Question 14: To the ordinary man, in fact, the pealing of bells (1)/ is a monotonous jangle and a nuisance (2) / tolerably only when mitigated by remote distance and sentimental association. (3) / No error. (4)
Answer : (3) tolerable will replace tolerably because – an Adj. qualifies a Noun and tolerable is an Adj. and tolerably is an Adv. peal (Noun) : a loud sound or series of sounds monotonous (Adj.) : never changing and therefore boring jangle (Noun) : a hard noise like that of a metal hitting metal. mitigated (Verb) : to make something less harmful, serious, etc. Hence, tolerable only when mitigated by remote distance and sentimental association is the right usage.
Question 15: No porter being available (1)/ he carried (2)/ all his luggages himself. (3)/ No error (4)
Answer : (3) luggage will replace luggages because – luggage is the plural of luggage. There are several other words which remains the same both in singular and plural; such as— furniture, equipment, aircraft, news Hence, all his luggage himself is the right usage
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 21
Question 16: The Statesman has the (1)/ larger circulation (2)/of all English dailies. (3)/No error (4)
Answer : (2) Here, Superlative Degree i.e, largest circulation is the right usage.
Question 17: I and Tina will (1)/ go to the market (2)/ in the evening. (3)/ No error.(4)
Answer : (1) Tina and I will replace I and Tina when the Subject contains a Pronoun in Third Person and first person, third person comes first.
Question 18: The two first to arrive (1)/were the lucky recipients (2)/of a surprise gift. (3)/No error. (4).
Answer : (1) first two will replace two first because – two and first are Numeral Adjectives. They are arranged in a particular order.
Question 19: Either Sohan or his friends (1)/ is to be blamed (2)/ for this mischief. (3)/ No error (4)
Answer : (2) are to be blamed will replace is to be blamed. The Verb used with subjects joined by the Correlative Conjunctions either ___ or, neither ___ nor is Singular/Plural depending on the number of the Noun/ Pronoun nearer the Verb.
Question 20: Every boy and every girl (1)/ were given (2)/ a packet of sweets. (3)/ No error (4) Directions (653–657) : In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If a sentence is free from error, your answer is (4). i.e. No error. (SSC CAPFs SI, CISF ASI & Delhi Police SI Exam. 22.06.2014)
Answer : (2) Singular V. is used with Singular Sub. and also with every. Hence, was given is the right usage.

 
 
 
Comments
Post a Comment