English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 21
English grammar error spotting correction exercises practice set 21
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: He will tell you (1) / about it when (2) / he will come back. (3) / No error (4)
Answer : (3) he comes back will replace he will come back because – will is not used in Conditional clauses and the Verb is in Simple Present Tense. Look at the examples given below : She will do it, when she comes homes. I will leave all my money to charity, when I die, Hence, he comes back is the right usage
Question 2: The well-known pianist (1)/ had to practice for several hours a day (2)/ even after he rose to fame. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) practise will replace practice because – practice is a Noun and practise is a Verb. practice (Noun) : a habit; a repeated exercise practise (Verb) : to do frequently; carry out an action Look at the examples given below : It was his practice to walk five miles every day. She practises the piano daily. Hence, had to practise for several hours a day is the right usage
Question 3: The captain along with his team (1)/ are practising very hard (2)/ for the forthcoming match. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) is will replace are because – When Subjects are joined using along with, as well as, together with, the Verb agrees with the first Subject. Singular Subject Singular Verb (is) Plural Subject Plural Verb (are) Hence, is practising very hard is the right usage.
Question 4: He walked (1)/ten miles (2)/ by foot. (3)/ No error (4)
Answer : (3) On will replace by because – on foot (Idiom) : running/walking (using the feet) Look at the examples given below : We go around the campus on foot. There’s no road to the lodge; we have to get there on foot.
Question 5: After his illness, (1)/ the patient was (2)/ sick with life. (3)/ No error (4)
Answer : (3) sick of life will replace sick with life. sick of (something) : being bored with/annoyed about something Look at the examples given below : I’m sick of the way you’ve treated me. We’re sick of waiting around like this.
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 20
Question 6: My heart (1)/ is so full (2)/ for words. (3)/ No error (4)
Answer : (2) My heart is too full for words = My heart is so full that I am out of words. Too is used before adjectives and adverbs to say that something is more than is good, necessary etc.
Question 7: My uncle forced (1)/ my friend and I (2)/ to stay back. (3)/ No error (4)
Answer : (2) me will replace I because – I is the Subject Pronoun, used for the one doing the Verb. me is the Object Pronoun, used as the receiver of the action of the Verb. my friend and me are the Objects of force (Verb) Hence, my friend and me is the right usage.
Question 8: My sister asked me/(1) that how long (2)/ I would stay there. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) that will not be used because – in Indirect Speech of Interrogative Sentences, that is not used. when a question begins with a question word (what, who, whom, when, where, why, how, etc.) the same word is used to introduce the question in the Indirect Speech Hence, how long will replace that how long
Question 9: No sooner did he see (1)/ the traffic policeman (2)/ he wore seat belt. (3)/No error (4)
Answer : (3) than he wore the seat belt will replace he wore seat belt because – No sooner ____ than are the correct correlatives. Look at the examples given below : No sooner had I arrived at the station than the train came. No sooner did we hear the noise than we rushed to the spot.
Question 10: This stamp is only one (1)/ of the design (2)/ ever printed. (3)/ No error (4).
Answer : (2) designs will replace design because – One of is followed by a Plural Noun. Hence, of the designs is the right usage
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 22
Question 11: Not much (1)/ people realize (2)/ his sincerity. (3)/ No error (4)
Answer : (1) much denotes quantity. Hence, Not many is the right usage.
Question 12: The new device (1)/ aims at eliminating (2)/ the risk of short - circuiting. (3) / No error (4)
Answer : (3) short-circuit (Noun) : a failure in an electrical circuit. Hence, the risk of short-circuit is the right usage
Question 13: Nine-tenths (1)/ of the pillar (2)/ have rotted away.(3)/No error (4).
Answer : (3) has will replace have because – with fractions, percentages and indefinite quantifiers (all, few, many, much, some), the Verb agrees with the preceeding Noun/clause. Nine-tenths of the pillar Singular Subject So, the Verb will also be Singular.
Question 14: The teacher made the boys (1)/ to do the sum (2)/ all over again. (3)/ No error (4).
Answer : (2) to will not be used because – made indicates forcing someone to do something he does not want to do.
Question 15: Your success in the IAS examinations depends not only on (1)/ what papers you have selected (2)/but on how you have written them. (3) No error. (4)
Answer : (3) also will come after but because – like either — or, neither — nor, not only — but also are the right Correlatives. Look at the examples given below : He is not only wise but also kind. John plays not only drum but also flute. not only — but also is used for emphasizing that something is also true. Hence, but also on how you have written them is the right usage
📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 23
Question 16: Beside food, (1)/ the pilgrims carried (2)/ some medicines. /(3) No error. (4)
Answer : (1) besides will replace beside because – beside (Prep.) : at the side of and besides (Prep.) : in addition to; apart from Look at the examples given below : He sat beside her all night. We have lots of things in common besides music Hence, Besides food is the right usage.
Question 17: In the garden (1)/ were the more beautiful flowers (2)/ and silver bells (3)/. No error (4)
Answer : (2) there were more beautiful flowers will replace were the more beautiful flowers. Use of the (Def. Art.) is incorrect.
Question 18: You are (1)/more beautiful (2)/ than her.(3)/ No error (4)
Answer : (4) No error.
Question 19: Computers give us (1)/ the easier access (2)/ to information. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Here, an easier access .... should be used. In comparative degree, use of ‘the’ is not proper.
Question 20: A chill wind blew (1)/ and icy fingers of death (2)/ crept up my spine. (3)/ No error (4).
Answer : (3) creep up on somebody : to begin to affect somebody. creep in/into something : to begin to happen or affect something. Look at the examples given below Tiredness can easily creep up on you while you are driving. As she became more tired, errors began to creep into her work. Hence, crept into my spine is the right usage
Comments
Post a Comment