English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 22

English grammar error spotting correction exercises practice set 22

English-grammar-Error-spoting-finding-correction-practice-set-22-engineeringdev


In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.




Question 1: We discussed about the problem thoroughly (1)/on the eve of the examination (2)/ that I found it very easy to work it out. (3)/ No error (4)

Answer : (1) discuss (V.) : to talk about something discuss about something is wrong usage. Hence, we discussed the problem thoroughly is the right usage




Question 2: I (1) / have been studying (2) / since four hours. (3) / No error (4)

Answer : (3) for will replace since because – for (Prep.) is used as—for + Period (duration/of/time) since (Prep.) is used as — since + point (precise moment in time) for means from the beginning of the period to the end of the period as in – for 20 minutes since means from a point in the past until now as in – since morning Hence, for four hours is the right usage.




Question 3: He is (1)/ capable to do this work (2)/ within the stipulated period. (3)/ No error (4).

Answer : (2) capable of doing will replace capable to do because capable agrees with of (Prep.) and – ing Verb (Gerund). Look at the examples given below : I am perfectly capable of doing it myself. The workers are capable of running the organisation them selves. Hence, capable of doing this work is the right usage.




Question 4: These all (1)/ mangoes (2)/ are ripe. (3)/ No error. (4)

Answer : (1) all these will replace these all. Where there is more than one determiner (all, some, these, etc.)




Question 5: As soon as (1)/ the lion saw the deer (2)/, he began to run after it. (3)/ No error. (4)

Answer : (4) No error.



📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 21


Question 6: The reason for (1)/ my absence is (2)/ due to ill health. (3)/ No error (4)

Answer : (3) Reason has already been used. Hence, it is not proper to use due to. Hence, ill health .... should be used here.




Question 7: Several prominent figures (1)/ involved in the scandal are required to (2)/appear to the investigation committee. (3)/ No error (4)

Answer : (3) appear before the investigation committee will replace appear to the investigation committee.




Question 8: After he had apologised to the magistrate profusely (1)/ for having broke the promise (2)/ the magistrate was happy to forgive him. (3)/ No error (4).

Answer : (2) broken will replace broke because – having + Past Participle form is used for referring to the person who has done the action, of the Verb. Hence, for having broken the promise is the right usage.




Question 9: He is very angry on me (1)/ because I failed (2)/ to return his book.(3)/No error (4)

Answer : (1) with will replace on because – angry (Adj.) agrees with with (Prep.) Hence, He is very angry with me is the right usage




Question 10: You have been working very hard (1)/ for the past two years.(2)/ isn’t it? (3)/ No error (4)

Answer : (3) Here, error lies in question tag. The main sentence is in Present Perfect Continuous (Affirmative). Hence, Have you not been ? is the right usage.



📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 23


Question 11: The leader (1)/ with all his followers (2)/ are send to prison. (3)/ No error (4)

Answer : (3) Here, Subject (The leader) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. was sent (V3) to prison is the right usage.




Question 12: The boy who studies hard (1)/ he will pass (2)/ with flying colours. (3)/ No error (4)/

Answer : (2) Use of he is not required because we are already talking about a particular boy. Hence, will pass will replace he will pass




Question 13: Those sort of people (1)/are always nice (2)/to you on your face. (3)/No error (4)

Answer : (4) No error




Question 14: Ramesh smiled when he was remembering (1)/ his hard early years (2)/ and his long road to success. (3)/ No error (4).

Answer : (1) when he remembered will replace when he was remembering because – remember is not used in Progressive Tense. Hence, Ramesh smiled when he remembered is the right usage




Question 15: Many overseas students (1)/ attend colleges (2)/ in the Great Britain. (3)/ No error (4).

Answer : (3) the will not be used before Great Britain the (Def. Art.) is not used with the names of most countries unless the name contains a word such as States, Kingdom, Republic, United, etc. Hence, in Great Britain is the right usage.



📎 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 24


Question 16: Last week’s sharp hike in the wholesale price of beef (1) / is a strong indication for (2) / higher meat costs to come. (3) / No error. (4)

Answer : (2) of will replace for because – of (prep.) is used after Nouns formed from Verbs. Here, indication is the Noun form of indicate (Verb). Hence, is a strong indication of is the right usage




Question 17: Our football team(1)/comprises of (2)/eleven skilled players. (3)/ No error. (4)

Answer : (2) comprises will replace comprises of




Question 18: Ahmed has been watching (1)/ the Oscar nominated film (2)/ three times. (3)/ No error (4)

Answer : (1) has watchedwill replacehas been watching because– the sentence is indicating an unspecified time expression (ever, never, already, just, many times, etc.) as in – I have seen that movie twenty times. Present Perfect Tense will be used. Hence, Ahmed has watched is the right usage




Question 19: It is time (1) / we should have done (2)/ something useful. (3)/ No error (4)

Answer : (2) did will replace should have done.




Question 20: He has promised (1)/ to pay me the whole amount (2)/ in cheque with the stipulated time. (3)/ No error (4)

Answer : (3) within (Prep.) a stipulated time means before that length of time has passed. Look at the example given below : The deal was completed within 24 hours. Hence, in Cheque within the stipulated time is the right usage




Comments

Popular posts from this blog

pneumatic comparator and solex pneumatic comparator

Metrology- Slip gauge, Dial indicator, Bevel protractor, Sine bar, Angle gauge

interferometer and interferometry