English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 24
English grammar error spotting correction exercises practice set 24
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: Scarcely had he gone (1)/ than I remembered (2)/ his name. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Scarcely..... when is correct form of Connective. Hence, when I remembered is the right usage.
Question 2: Very soon (1)/ I realised (2)/ that he is at fault. (3)/ No error. (4)
Answer : (3) was will replace is because – the Reporting Verb is in Past Tense. In Indirect Speech, the Reported speech changes into Past Tense when the Direct Speech is in Present Tense. Look at the examples given below : He said, “I am going to office.” (D.S.) He said that he was going to office. (I.S.) Hence, he was at fault is the right usage
Question 3: Lasers are (1)/ indispensable tools (2)/ for the delicate eyes surgery. (3)/ No error (4)
Answer : (3) eye will replace eyes. eye – surgery is the right phrase that should be used. We can also use ocular – surgery. ocular : connected with the eyes. Hence, for the delicate eye-surgery is the right usage.
Question 4: He flew (1)/over extensively (2)/ the Pacific last winter. (3)/ No error (4)
Answer : (2) It is position of words related error. Hence, extensively over is the right usage.
Question 5: I think (1) / he owns an expensive (2) / painting by Hussain. (3) / No error (4)
Answer : (4) No error.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 23
Question 6: The teacher, as well as the students, (1) have gone on an excursion (2)/ to Ooty during their summer vacation. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) has (had) will replace have because – when two subjects are joined with as well as, along with, in addition to, the Verb agrees with the first Subject. The sentence is in Past Tense Look at the examples given below : The Moon, as well as Venus, are visible in the night sky. (×)The Moon, as well as Venus, is visible in the night sky. (correct).
Question 7: I told him (1)/that we enjoyed very much (2)/at the party. (3)/ No error (4).
Answer : (2) had enjoyed will replace enjoyed.
Question 8: The poor man (1) / poisoned him (2) / and his own children.(3) / No error. (4)
Answer : (2) himself will replace him because – the Subject (The poor man) and the Object (him) are the same. So, Reflexive Pronoun will be used in place of him. Hence, poisoned himself is the right usage
Question 9: Much harassed (1)/ he left hostel (2)/ bag and baggage. (3)/ No error (4).
Answer : (1) harassed is an Adj. and it must qualify a Noun. But, here it isn’t qualifying anything. Hence, being will be placed before much to make it a correct statement. Hence, being much harassed is the right usage
Question 10: The hurrying crowds (1)/ of people past (2)/ each other amazed him. (3)/ No error (4).
Answer : (2) Here, of people passing/crossing (Gerund) is the right usage.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 25
Question 11: Mother-in-laws (1)/ are (2) / a nuisance.(3) / No error (4)
Answer : (1) Mother-in-law (Singular) Þ mothers-in-law (Plural). Hence, Mothers-in-law is the right usage.
Question 12: The vaccine (1) / when hit the Indian market (2) / is dogged by controversy. (3) / No error. (4)
Answer : (3) was dogged will replace is dogged because – the sentence is in Passive Voice and Past Tense is used in Passive Voice.
Question 13: The weather (1)/ of the new place (2)/ did not suit Ravi. (3)/ No error (4)
Answer : (1) weather (N.) : the condition of the atmosphere at a particular place and time. climate (N.) : the regular pattern of weather conditions of a particular place. Hence, The climate is the right usage.
Question 14: Could you please give me (1)/ a postal address (2)/ of the Indian Embassy in New York. (3)/. No error (4)
Answer : (2) the will replace a because – a specific/particular address is mentioned in the sentence. In such cases, the (Def. Art.) will be used. Hence, the postal address is the right usage
Question 15: The severe cyclonic storm (1)/ has left behind (2)/ a trial of miser. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Trial (Noun) = a formal examination of evidence in court; test. Trail = a long series of marks that is left by something. Hence, a trail of misery .... should be used here.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 26
Question 16: You are the man (1)/ who have (2)/ spoiled it. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Here, man (singular) is the antecedent of who. Hence, who has .... should be used.
Question 17: John would have told (1)/you the truth (2)/ if you had asked him. (3)/ No error. (4)
Answer : (4) No error Look at the examples given below : If you had come yesterday, you would have enjoyed the party. If you had asked him, he would have told you everything.
Question 18: He has been (1)/ enhanced in position (2)/ as a result of his diligence and integrity. (3)/ No error (4)
Answer : (1) The sentence is in Past tense. Hence, He had been is the right usage
Question 19: I wish I am (1)/ the richest person (2)/ in the whole wide world. (3)/ No error (4).
Answer : (1) I were will replace I am Wish is most commonly used in imaginary/unreal situations. as in – I wish (that) you were here. (But, you are not, and I miss you). The tense of the Verb that follows I wish is mostly in Past Tense. In Subjunctive form we use were and not was after wish. Look at the examples given below : I’m very fat. I wish I were thin. I wish I were taller. I wish to be taller. (Present Time) Hence, I wish I were is the right usage.
Question 20: Sundar (1)/ is getting married (2)/ with Sita. (3)/ No error (4)
Answer : (3) to will replace with because – marry (Verb) agrees with to (Prep.) Hence, to Sita is the right usage

 
 
 
Comments
Post a Comment