English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 25
English grammar error spotting correction exercises practice set 25
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: I am more lonelier (1)/ here than (2)/ I was in the USA. (3)/ No error. (4)
Answer : (1) more lonely/lonelier will replace more lonelier because – Use of Double Comparatives is incorrect. Look at the examples given below : He ran faster than his friend. (correct) He ran more faster than his friend. (×) The very word Comparative means that two objects are being compared against each other. Hence, I am more lonely/ lonelier is the right usage
Question 2: As a person who believes (1)/ that honesty is the best policy (2)/ I feel that politics are not my cup of tea. (3)/ No error (4)/
Answer : (3) is will replace are because – Politics is a Singular Subject and it will agree with a Singular Verb. Hence, I feel that politics is not my cup of tea is the right usage.
Question 3: Why (1)/ they didn’t turn up (2)/ to the workshop ? (3)/ No error (4)
Answer : (2) didn’t they turn up will replace they didn’t turn up.
Question 4: The US (1)/ don’t want (2)/India in the Security Council. (3)/ No error.(4)
Answer : (2) doesn’t will replace don’t because – a Singular Subject agrees with a Singular Verb. Hence, doesn’t want is the right usage
Question 5: Having deprived of their houses (1)/ in the recent earthquake (2)/ they had no other option but to take shelter in a school. (3)/ No error (4)
Answer : (1) Being/Having been will replace Having Being (Verb) is used for giving reason for something Look at the examples given below : Having lived in London, I know its climate very well. This sentence means that I have lived in London, So I know its climate very well. Hence, Being/Having been/deprived of their houses is the right usage
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 24
Question 6: A few tiles on skylab (1)/ were the only equipments (2)/ that failed to perform well in outer space.(3)/ No error (4).
Answer : (2) equipment will replace equipments because – equipment is an Uncountable Noun and the plural form is also equipment. A single item is referred to as a piece of equipment. Look at the examples given below : We need some new kitchen equipment. The athletes keep their equipment in the locker room. Hence, were the only equipment is the right usage.
Question 7: There are so many filth (1) / all around (2) / the place. (3) / No error.(4)
Answer : (1) much will replace many because – much is used in statements and with Uncountable Nouns. It takes a singular Verb. Here, filth is an Uncountable Noun. Hence, There is so much filth is the right usage
Question 8: His need for affection (1)/ stem from his (2)/father’s long absence. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Here, Subject (His need) is Singular. Hence, Singular Verb i.e. stems from his is the right usage. stem from something : to be the result of something.
Question 9: Long car journeys (1) / are even less pleasant (2) / for it is quite impossible to read even.(3)/ No error. (4)
Answer : (3) even read will replace read even. The sentence means – long car journeys are not only less pleasant but also it is difficult to read (during the journeys) Hence, for it is quite impossible to even read is the right usage
Question 10: He neither talks too much (1)/ nor he causes any trouble (2)/ during the lesson. (3)/ No error (4).
Answer : (2) Here, nor causes any trouble should be used. The use of He is superfluous. When the same subject is involved then after nor the subject is not used.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 26
Question 11: People are wanting (1)/ to see the home team (2)/ win the game. (3)/ No error (4)
Answer : (1) Want (not usually used in the progressive tenses) = to have a desire or a wish for something. Look at the sentence : All I want is the truth. Hence, Present simple i.e. People want should be used here. The sentence shows a general wish/ desire.
Question 12: I had asked him (1)/ how he could go out (2)/ if it started raining. (3)/ No error (4)
Answer : (1) I asked him will replace I had asked him because – the sentence shows Past time.
Question 13: Several guests noticed Mr. Sharma (1)/collapsing in his chair (2)/ and gasping for breath. (3)/ No error (4)
Answer : (4) No error.
Question 14: He was not able to concentrate (1)/ because of the continual music (2)/ being played next door. (3)/ No error (4)
Answer : (2) Continual (Adjective) = repeated many times in a way that is annoying Continuous (Adjective) = happening or existing for a period of time without interruption. Hence, because of the continuous music .... should be used here.
Question 15: The President (1)/overtakes (2)/ in Bangladesh.(3)/No error (4)
Answer : (2) takes over will replace overtakes. take over : to gain control of a political party, a country, etc. overtake (Verb) : to go past a moving vehicle or person ahead of you because you are going faster than he is Hence, takes over is the right usage
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 27
Question 16: Another baffling change (1)/ that I noticed in him now-a-days (2)/ is that he avoids speaking to me. (3)/ No error (4)
Answer : (2) notice will replace noticed because – the sentence is showing a Present situation. Hence, that I notice in him now-a-days is the right usage.
Question 17: Knowledge of (1)/ at least two languages (2)/ are required to pass the examination (3)/. No error (4).
Answer : (3) is will replace are because – The Verb of a sentence always agrees with the Subject of the sentence, not with the object of a preposition. Here, knowledge is the Subject of the sentence, two languages is the Object of of (Prep.)
Question 18: I had (1)/ a test in Mathematics (2)/ today morning. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) a test on Mathematics will replacea test in Mathematics.
Question 19: Scarcely had it stopped raining (1)/ when I started (2)/ to my college. (3)/ No error (4)
Answer : (3) for my college will replace to my college as start for (Phr. V.) means to begin to move in a particular direction
Question 20: Do not write him of (1)/ as I feel he still has the fire (2)/ smouldering in him.(3)/ No error (4)
Answer : (1) write somebody/something off : to decide that somebody/something is a failure or not worth paying any attention to ; dismiss. Here, write him off is the right usage
Comments
Post a Comment