English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 29

English grammar error spotting correction exercises practice set 29

English-grammar-Error-spoting-finding-correction-practice-set-29-engineeringdev

In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.




Question 1: The boy laid in the shelter (1)/ for a long time before (2)/ somebody came to rescue him. (3)/ No error (4).

Answer : (1) lay will replace laid. lay is the Past Tense of lie (Verb) which means to be there in a horizontal position, or to get into that position. Look at the examples given below : She lay on the floor, listening to music. Lay a sheet of newspaper on the floor. Here, lay (Verb) means to put something somewhere carefully or neatly. Hence, The boy laid in the shelter is the right usage




Question 2: Shelley is (1)/ superior than Byron (2)/ in his vision of democracy. (3)/ No error (4)

Answer : (2) to will replace than because – to (Prep.) is used for denoting comparison and with superior, inferior, prior etc. Look at the examples given below : This year’s crop is inferior to last year’s. This book is superior to the others. Hence, superior to Byron is the right usage.




Question 3: Of all the models (1) / Jessica is (2) / the more good-looking one. (3)/ No error (4)

Answer : (3) most will replace more because – the (Def. Art.) is used with Superlative Degrees, which compare more than two things/persons/ situations. Hence, the most good-looking one is the right usage




Question 4: Based on the newspaper reports, (1)/ we can conclude that (2)/ many accidents caused by reckless driving. (3)/ No error (4)

Answer : (3) are will be used after accidents because – The sentence is in Passive Voice.




Question 5: As soon as they (1)/ entered the temple (2)/ they prayed to the gods on bent knees. (3)/ No error (4)

Answer : (3) on bended knee (s) (Id.) = if you ask for something on bended knee(s), you ask for it in a very humble/anxious way. Hence, they prayed to god(s) on bended knee(s) is the right usage



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 28


Question 6: The officer has (1)/ given orders to his (2)/ soldiers yesterday. (3)/ No error (4)

Answer : (1) The sentence shows Past time. Hence, Past Perfect i.e., The officer had is the right usage.




Question 7: He is jealous for (1)/ my success (2)/ and wants to destroy me. (3)/ No error (4)

Answer : (1) It is a preposition related error. Hence, He is jealous of ...... should be used.




Question 8: I told the teacher (1)/ that the homework set for the day (2)/ was much too heavy for us to complete. (3)/ No error. (4)

Answer : (4) No error




Question 9: He is guilty (1)/ for killing (2)/ an innocent bird. (3)/ No error (4)

Answer : (2) The word Guilty agrees with Preposition-of. Look at the sentence : The jury found the defendant not guilty of the offence. Hence, of killing is the right usage




Question 10: He thinks (1)/ himself (2)/ as a great scholar. (3)/ No error (4)

Answer : (3) to/be will replace as. The sentence will be – He thinks himself to be a great scholar.



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 30


Question 11: The conversation (1)/ we are having is completely (2)/ out of the main topic. (3)/ No error (4)

Answer : (3) off-topic (Id.) : not appropriate/relevant to the situation Hence, out of the main topic will be replaced by off the main topic.




Question 12: The United Nations (1)/ enquired for (2)/a cease fire. (3)/No error (4)

Answer : (2) appeal (V.) : a formal request to a court or to somebody in authority for a judgement or a decision to be changed. appealed will replace enquired. Hence, appealed for is the right usage




Question 13: The King Juan Carlos of Spain (1)/arrived in London today (2)/ for a three day visit. (3)/No error (4)

Answer : (1) The structure of subject will be : Juan Carlos, the king of Spain.




Question 14: Me and my wife (1)/ were at home (2)/ last night. (3)/ No error (4)

Answer : (1) Here, Nominative Case i.e. I and my wife is the right usage.




Question 15: A lot of form-filling is just red tape, (1)/ and sometimes the forms are so complicated (2)/ that people can’t make head or tail from them (3)./ No error (4).

Answer : (4) can’t make head nor tail of something can also be used.



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 31


Question 16: Excess energy intake from (1)/ food may fuel the (2)/ growth of several cancers. (3)/ No error (4)

Answer : (4) No error




Question 17: It is not (1)/ such a pretty place (2)/ that I had expected. (3)/ No error (4)

Answer : (3) Here Past Simple i.e. that I expected ..... should be used.




Question 18: Our new neighbours (1)/ had been living in Arizona (2)/ since ten years before moving to their present house. (3)/ No error. (4)

Answer : (3) for will replace since because – for (Prep.) indicates a length of time Since (Prep.) indicates a past time until a later time, or until now Look at the examples given below : I have lived in Bangalore for twenty-five years. I had been living in Bangalore since 1964. Hence, for ten years before moving to their present house is the right usage.




Question 19: I whistled thrice (1)/ with full might and raise my arms (2)/ towards the sky. (3)/ No error. (4)

Answer : (2) raised will replace raise because – the sentence is in Past Tense. Hence, with full might and raised my arms is the right usage




Question 20: The Committee is thinking (1) / not to bring around any change (2) / in the basic structure.(3) / No error. (4)

Answer : (2) about will replace around because – bring about (Phr. V.) : to cause something to happen bring around (Phr. V.) : to take a certain course of actionLook at the examples given below : The invention of the engine brought about a huge shift in people’s mobility. The last debate brought around a lot of voters to our candidate. Hence, not to bring about any change is the right usage




Comments

Popular posts from this blog

pneumatic comparator and solex pneumatic comparator

Metrology- Slip gauge, Dial indicator, Bevel protractor, Sine bar, Angle gauge

interferometer and interferometry