English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 30
English grammar error spotting correction exercises practice set 30
In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.
Question 1: I have just come (1)/ to know that Mr. Ray, one of my favourite (2)/ teachers, died with cancer recently. (3)/ No error (4)
Answer : (3) die of (something) direct cause of death as in died of cancer. die from (something) indirect cause of death as in – died from injuries caused by the accident. Hence, teachers, died of cancer recently is the right usage
Question 2: A great many student (1)/ have been declared (2)/ successful. (3)/ No error. (4)
Answer : (1) students will replace student because – We are talking about many students. Hence, A great many students is the right usage.
Question 3: Every citizen is (1)/ entitled to (2)/ the voting. (3)/ No error (4).
Answer : (3) It is not proper to use the here. Hence, Every citizen is entitled to voting is the right usage
Question 4: If I would have realised (1)/ what a bad shape our library is in (2)/ I would have done something. (3)/ No error (4)
Answer : (1) Such sentences show that condition was not fulfilled in the past, hence job was not completed. The structure of such sentences is as follows : If + Past Perfect .... , .... would + have + Past Participle Hence, If I had realised should be used.
Question 5: Although the pol ice officer sympathised with poor (1)/ he refused to (2) /take an action against the rich man (3). /No error (4)
Answer : (1) the will be used before poor because – the (Def. Art.) is used with Adjectives to refer to a thing or a group of people described by the Adj.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 29
Question 6: One (1)/ should keep (2)/ his word. (3)/ No error (4)
Answer : (3) The possessive of one is one’s. Hence, one’s word .... should be used here.
Question 7: Indian women (1)/are good (2)/ in cooking. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Good (at) = able to do something well.
Question 8: Will you please (1)/ give me little milk (2)/ for my cat ? (3)/ No error (4)
Answer : (2) (1) a little (Det., Pro.) : used with Uncountable Nouns to mean a small amount. (2) little (Det., Pro.) : used with Uncountable Nouns to mean not much Hence, give me a little milk is the right usage.
Question 9: If I had lots of money (1)/ I’d give some to anybody (2)/who asked for it. (3)/No error.(4)
Answer : (4) No error.
Question 10: He was awarded (1)/ with a doctorate degree (2)/ for his new invention. (3)/ No error. (4)
Answer : (2) with a doctorate will replace with a doctorate degree because – doctorate ( Noun) is a degree of doctor So, degree will not be used with doctorate Look at the examples given below : He was awarded a doctor’s degree in Music. He was awarded a doctorate in Philosophy. with a doctor degree can also be used.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 31
Question 11: Had I been (1)/ in my brother’s position (2)/ I would have refused the offer. (3)/ No error (4)
Answer : (4) No Error
Question 12: Suddenly they saw a car coming (1)/ at a break neck speed. (2)/ An old man were crossing the road at the zebra crossing. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Here, which seemed so real/which looked so real is the right usage
Question 13: He recommended (1)/ my case (2)/ with the supervisor (3)/ No error (4)
Answer : (3) It is prepositon related error. Hence, to the supervisor ... should be used.
Question 14: After you will return (1)/ from Chennai (2)/ I will come and see you. (3)/ No error (4)
Answer : (1) after you return will replace after you will return because – the Simple Future cannot be used in clauses beginning with time expressions such as when, while, before, after, etc. Instead of Simple Future, Simple Present is used. Look at the examples given below : When you will arrive tonight, we will go out for dinner. (×) When you arrive tonight, we will go out for dinner. (correct)
Question 15: The train had left (1)/ when he had reached (2)/ the station. (3)/ No error (4).
Answer : (2) reached will replace had reached because – When two actions take place in the Past, the earlier action is in Past Perfect and the later action in Simple Past Tense.
English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 32
Question 16: Candidates present in the examination hall (1)/ should make use (2)/ with such opportunities. (3)/ No error (4)
Answer : (3) Make use of somebody/something = to use something/ somebody, especially in order to get an advantage. Hence, of such opportunities ...... should be used here.
Question 17: Wise men follow nobel (1)/ ideas whereas fools (2)/ disregard them. (3)/ No error (4)
Answer : (1) (1) nobel founder of Nobel Prizes : Nobel (2) noble (Adj.) : showing fine personal qualities Here, noble is the right usage.
Question 18: The artist and writer (1)/ has (2)/ died. (3)/ No error (4)
Answer : (4) No error
Question 19: I could not put up at a hotel (1)/ because the board and lodging charges (2)/ were too expensive.(3)/No error (4).
Answer : (4) No error
Question 20: Though its gloss can (1)/fool few unwary customers, (2)/it wouldn’t be difficult for the clever ones to judge its real worth (3)/No error. (4)
Answer : (2) a few will replace few because – few (Adj.) is used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean not many. a few (Adj.) is also used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean a small number/someLook at the examples given below : Very few students learn Sanskrit now. I need a few things from the store. Hence, fool a few unwary customers is the right usage.
Comments
Post a Comment