English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 33

English grammar error spotting correction exercises practice set 33

English-grammar-Error-spoting-finding-correction-practice-set-33-engineeringdev


In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.




Question 1: The tree (1)/ is losing (2)/ its leaves. (3)/ No error (4).

Answer : (4) No error




Question 2: He works hardly (1)/ to make (2)/ both ends meet. (3)/ No error (4)

Answer : (1) hard will replace hardly because – hard : putting a lot of energy into an activity hardly : almost not/no/none Look at the examples given below : He is a hard worker. We hardly know each other. Hence, He works hard is the right usage.




Question 3: Our new television-set come (1)/ with a 90-day warranty (2)/ on all electrical components. (3)/ No error (4)

Answer : (1) Our comes will replace come - Singular Subject Singular Verb (with s) Hence, our new television-set comes is the right usage




Question 4: Supposing that the information (1)/proves to be totally reliable, (2)/should we still have to recast the plans ? (3)/No error. (4)

Answer : (3) should we still recast the plans will replace should we still have to recast the plans because – Where the tense in the Supposing that clause is in Simple Present, the tense in the Main clause will be in Simple Future using Modal Verbs like will, may, might, could or should. Look at the examples given below : Supposing that it rains, you will get wet. Supposing that you don’t feel better tomorrow, you should go and see the doctor.




Question 5: Vermin (1)/ does much harm (2)/ to crops. (3)/ No error (4)

Answer : (2) vermin (N.) : insects that live on the bodies of the animals and birds; wild animals or birds that destroy plants etc. Vermin is Plu. Sub. Hence, Plu. V. i.e., do much harm is the right usage.



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 32


Question 6: The table’s legs (1)/ have been (2) / elaborately carved. (3) / No error (4).

Answer : (1) The legs of the table will replace the table’s legs because – ’s (apostrophe s to show possession) is not used with non-living things. of or of the is used. Look at the examples given below : When you open the door of his cage, --- (correct) When you open his cage’s door --- (×)




Question 7: At this time of the year (1)/ the mountains are (2)/usually covered with ice. (3)/ No error (4)

Answer : (1) During this time/period of the year is the right usage during : all through a period of time. Look at the example given below : There are extra flights to Delhi during the winter.




Question 8: Unless aid arrives (1)/ within the next few weeks/ (2) thousands are starving. (3)/ No error (4)

Answer : (3) will starve will replace are starving because – if Conditional Clause is in Simple Present, the Main Clause will be in Simple Future Tense. Hence, thousands will starve is the right usage.




Question 9: I worked (1)/ as medical representative (2)/ for eight months.(3)/No error (4)

Answer : (2) a (Indef. Art.) will be used before medical representative Hence, a medical representative is the right usage.




Question 10: Every man in this world (1)/ wishes to live long (2)/ but nobody wanted to grow old. (3)/ No error (4)

Answer : (3) As the generality of the sentence suggests, Present Simple should be used here. Hence, but nobody wants to grow old ...... should be used here.



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 34


Question 11: He is good (1)/ in mathematics (2)/ but his friend isn’t.(3)/ No error (4)

Answer : (2) at will replace in because – at (Prep.) is used with Adjectives to show how well somebody does something.




Question 12: She always fed (1)/ her childrens (2)/ before she fed her dog. (3)/ No error (4)

Answer : (2) Here, her children is the right usage.




Question 13: She placed (1)/ the offering (2)/ to God in the altar. (3)/ No error. (4)

Answer : (3) on/at will replace in. We say, at/on the altar of something (Idiom) Hence, to God on the altar is the right usage




Question 14: He was present (1)/ in the court (2)/ to give witness. (3)/ No error (4)

Answer : (3) to give/provide evidence as a witness will replace to give witness. The sentence will be written thus – He was present in the court to give/provide evidence as a witness.




Question 15: According to the radio (1)/it can rain (2)/this evening.(3) No error (4)

Answer : (2) may will replace can because – can is used for saying that somebody knows how to do something/something is possible/somebody has the opportunity to do something. may is used for saying that something is possible Look at the examples given below : It may rain tomorrow. I can run fast. The stadium can be emptied in four minutes. Hence, it may rain is the right usage



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 35


Question 16: (1) When Darun heard the news that his father had been hospitalised (2) he cancelled his trip (3) and returned back to his village (4) No error

Answer : (3) back will not be used with returned because – return (Verb) : to come/go back from one place to another Hence, and returned to his village is the right usage




Question 17: She has been (1)/ complaining about headache (2)/ from morning. (3) No error (4)

Answer : (3) For point of time, since is used. Hence, since morning is the right usage.




Question 18: The long-distance train (1)/ which met with an accident (2)/ was carrying some army personal. / (3) No error. (4)

Answer : (3) personnel will replace personal because – personnel (Noun) is used for people employed by or active in an organization, a business, or service personal (Adj.) is related to a particular person Look at the examples given below : This is my personal opinion. We have advertised for extra security personnel. Personnel is a Plural Noun. Hence, was carrying some army personnel is the right usage.




Question 19: You should (1)/ be always greatful (2)/ to your mentor. (3)/ No error (4)

Answer : (2) grateful will replace greatful because – there is no such word as greatful grateful.




Question 20: Beside Hindi, (1) / she knew (2)/ Bengali well. (3)/ No error (4)

Answer : (1) Besides will replace Beside because – beside (Prep.) : next to besides (Prep.) : in addition to Look at the examples given below : I sat down beside my wife. There was only one person besides Shalu who knew Malu. Hence, Besides Hindi is the right usage




Comments

Popular posts from this blog

pneumatic comparator and solex pneumatic comparator

Metrology- Slip gauge, Dial indicator, Bevel protractor, Sine bar, Angle gauge

interferometer and interferometry