English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 34

English grammar error spotting correction exercises practice set 34

English-grammar-Error-spoting-finding-correction-practice-set-34-engineeringdev


In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.




Question 1: Kalidas is (1)/ a Shakespeare (2)/ of India. (3)/ No error.(4)

Answer : (2) the will replace a when a proper Noun is particularised, the (Def. Art.) is used before it. Hence, the Shakespeare is the right usage




Question 2: When at last (1)/ we got to the theatre, (2)/the much publicized programme by the Bollywood stars was begun. (3)/No error (4)

Answer : (3) stars had begun will replace stars was begun.




Question 3: When she knocked the door, (1)/ I said to her, (2)/ “come in.” (3)/ No error (4)

Answer : (1) knocked at the door will replace knocked the door knocked (Verb) agrees with at (Prep.) Hence, When she knocked at the door is the right usage.




Question 4: The young men from Japan (1)/ found the assent of the mountain (2)/ hard going. (3)/ No error. (4)

Answer : (2) ascent will replace assent because – ascent (Noun) : an upward slope; the process/act of going upward but assent (Noun) : to express agreement or acceptance, as of a proposal Look at the examples given below : The director has given her assent to the proposals. The cart began its gradual ascent up the hill. Hence, found the ascent of the mountain is the right usage.




Question 5: I waited for you (1) / but you never (2) / turned up. (3) / No error (4)

Answer : (4) No error



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 33


Question 6: My friend’s actual job (1)/ involves a lot (2)/ of administration. (3)/ No error (4)

Answer : (1) Job = responsibility; duty. Hence, use of actual is superflous.




Question 7: Roger dressed (1)/ in his best shirt, (2)/ silver tie and black jacket. (3)/ No error (4)

Answer : (4) No error.




Question 8: The crime rate increases inspite (1)/ formal moral education (2)/ given in schools. (3)/No error (4)

Answer : (3) despite (Prep.) : = In spite of ; used to show that something happened is true although something else might have happened to prevent it. Hence, The crime rate has increased/increases in spite of/despite is the right usage




Question 9: The girls watched intently (1)/ as the model applied her makeup (2)/ with a practised hand. (3)/ No error. (4)

Answer : (3) skilled will replace practiced because – skilled (Adj.) : trained or experienced in work that requires skill. Hence, with a skilled hand is the right usage




Question 10: When you have gone through the papers (1)/ kindly return them (2)/ to us. (3)/ No error (4).

Answer : (4) No error.



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 35


Question 11: I met the gentleman (1)/ today morning on my way (2)/ to the market. (3)/ No error (4)

Answer : (1) a will replace the because – we are not talking about any particular gentleman. Hence, I met a gentleman is the right usage




Question 12: The circulation of The Statesman (1)/ is greater than (2)/ that of any newspaper. (3)/. No error (4)

Answer : (3) any other newspaper will replace any newspaper Here, that of any other newspaper is the right usage




Question 13: Heavy rain (1)/prevented us (2)/ to go to the cinema. (3)/No error. (4)

Answer : (3) from going will replace to go because – from (Prep.) is used for showing that something is prevented.




Question 14: Either an officer (1)/ or an assistant (2)/ are required. (3)/ No error (4)

Answer : (3) is will replace are because – when either ___ or (Connectors) are used the Verb agrees with the nearest Subject.




Question 15: The teacher told that (1)/ the students should have gone to the library (2)/ instead of having wasted their time. (3)/ No error. (4)

Answer : (1) said will replace told, told is followed by an Object. Anne said that her brother was buying a car. Hence, The teacher said that is the right usage



 English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 36


Question 16: The teacher as well as his students, (1)/ all left (2)/ for the trip. (3)/ No error.(4)

Answer : (2) Use of all is superfluous.




Question 17: Rustam and (1)/ myself saw (2)/ the picture. (3)/ No error.(4)

Answer : (2) Rustam and I is the Sub. of the sentence, so the Nominative Pro. is used for the sentence for making it grammatically correct. Hence, I saw is the right usage.




Question 18: Mango, the most unique fruit (1)/ is available in India (2)/in plenty. (3)/ No error (4)

Answer : (1) unique (Adj.) is used to mean the only one - only thing of its kind. Hence, a will replace the most.




Question 19: If majority of the individuals in a State (1)/prosper (2)/the State itself would prosper. (3) /No error. (4)

Answer : (3) will replace would because.




Question 20: It is high time (1)/ he stood on his own (2)/ two legs (3)/. No error (4).

Answer : (3) feet will replace two legs because – stand on one’s own feet (Idiom) : to be independent and able to take care of yourself. Look at the examples given below : When his parents died, he had to learn to stand on his own feet. You have to learn to stand on your own feet and not always listen to your friends.




Comments

Popular posts from this blog

pneumatic comparator and solex pneumatic comparator

Metrology- Slip gauge, Dial indicator, Bevel protractor, Sine bar, Angle gauge

interferometer and interferometry