English grammar error spotting finding correction exercise Practise set 43

English grammar error spotting correction exercises practice set 43

English-grammar-Error-spoting-finding-correction-practice-set-43-engineeringdev


In the following English grammar error spotting questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.




Question 1: We shall wait (1)/ till you (2)/ will finish your lunch. (3)/ No error. (4)

Answer : (3) Use of will is incorrect. after until/till, we use Present Tense to talk about the future. Hence, finish your lunch will replace will finish your lunch




Question 2: Pacific Ocean is (1) / the deepest ocean (2)/ in the world. (3)/ No error (4)

Answer : (1) The Pacific Ocean will replace Pacific Ocean because – the (Def. Art.) is used before the names of Oceans, mountain ranges, rivers, seas, etc. (Geographical features)




Question 3: Mahatma Gandhi remained (1)/ a man of principles (2)/ all through his life. (3)/ No error. (4)

Answer : (4) No error.




Question 4: A well-balanced diet (1)/ is essential for (2)/ good health. (3)/ No error (4)

Answer : (4) No error.




Question 5: They were having (1)/ a birthday party at home (2)/ next week. (3)/No error (4)

Answer : (1) are going to have will replace were having because – going to is used when we want to talk about a plan for the future. Look at the examples given below : We are going to have lunch after 2:00 p.m. They are going to launch it next month. Hence, They are going to have is the right usage




Question 6: The social activist (1)/ was murder (2)/ in cold blood.(3)/ No error (4)

Answer : (2) murdered will replace murder because – the sentence indicates a Past event in Passive Voice. Hence, was murdered is the right usage.




Question 7: Ravi (1)/ told to his friend (2)/ to buy a car. (3)/ No error. (5)

Answer : (2) told will replace told to because – to (Prep.) is not used with told. said to means told. Look at the examples given below : I told her that you were coming. (correct) I told to her that you were coming. (×) Hence, told his friend is the right usage.




Question 8: IIM Calcatta’s MBA programme (1)/ is regarded (2)/ as the finest in the country. (3)/ No error (4).

Answer : (3) the finest in the country/as one of the finest in the country is the right usage




Question 9: It is I (1)/who is to blame.(2)/for this bad situation(3)./ No error.(4)

Answer : (2) am will replace is because – when the Subject of the Verb is a Relative Pronoun (who), the Verb (is) agrees in Number and Person with the Antecedent of the Rel. Pro. A Noun/Pronoun which comes before a Rel. Pro. is called Antecedent. Here, I is the Antecedent of who (Rel. Pro.) with I so, am is used. Hence, who am to blame is the right usage.




Question 10: On last Sunday (1)/ I met my friend (2)/ accidentally. (3)/ No error (4).

Answer : (1) Use of on is incorrect. Last Sunday will replace On last Sunday




Question 11: After you will returns (1)/ from New Delhi (2)/ I will meet you (3)/ No error (4)

Answer : (1) After you return will replace After you will returns because – In Conditional clauses will is not used. The Verb in the clause (Conditional) is in the Simple Present Tense. Look at the examples given below : If you go to London, youcan visit the British Museum. You’ll get fatter if you eat too much.




Question 12: It was fortunate (1) / all of the inmates escaped (2) from the blazing fire. (3)/ No error. (4)

Answer : (2) Here, that all the inmates escaped is the right usage. Use of – of (Prep.) is unnecessary




Question 13: I would (1)/ accept the offer (2)/ if I were you. (3)/ No error. (4)

Answer : (4) No error.




Question 14: He will not be able (1)/ to cope up with (2)/ the pressure of work. (3)/ No error (4)

Answer : (2) to cope with will replace to cope up with. Use of up is superfluous. to cope with (Idiom) : to deal successfully with something difficult Look at the examples given below : Desert plants are adapted to cope with extreme heat. He wasn’t able to cope with the pressure at home.




Question 15: Make what you write (1)/ and say more (2)/ absorbed and engrossing. (3)/ No error (4)

Answer : (3) Here, absorbing and engrossing (interesting) is the right usage.




Question 16: I and him (1)/ are (2)/ very good friends. (3)/No error (4).

Answer : (1) he will replace him because – when the Pronouns serve the same function, they share the same case form. He and I are friends. (Pronouns act as Subject and are in Nominative Case) They talked with him and me. (Pronouns act as objects and are in Objective Case) Hence, He and I is the right usage




Question 17: Many a man (1)/ have come to India from Bangladesh (2)/to live here permanently. (3)/ No error. (4)

Answer : (2) Many a/an + Noun and More than one + Noun are always followed by a Singular Verb. Hence, has come to India is the right usage




Question 18: I saw him (1)/a couple of times (2)/ since May(3). /No error (4)

Answer : (1) have seen will replace saw because – Since (Prep.) : from a time in the past until a later past time, or until now, used with the Present Perfect or Past Perfect Tense. Look at the examples given below : She has been off work since Tuesday. He has been working in a bank since leaving school. Hence, I have seen him is the right usage




Question 19: Every member of the committee (1)/ have been present (2)/at all the meetings. (3)/ No error (4)

Answer : (2) Here, Every member .... is a singular subject. Hence, has been present should be used.




Question 20: The chairs in the (1)/room are in a (2)/ state disarray. (3)/ No error (4)

Answer : (3) (1) disarray (N.) : a state of confusion and lack of organisation Hence, state of disarray is the right usage.




Comments

Popular posts from this blog

pneumatic comparator and solex pneumatic comparator

Metrology- Slip gauge, Dial indicator, Bevel protractor, Sine bar, Angle gauge

interferometer and interferometry